seven

Tips & trix

Tips & Trix

6 saker att tänka på när du inreder vardagsrummet

Vardagsrummet är hjärtat i många hem. Det är där vi har fredagsmys med familjen och det är där vi umgås med vännerna. För att få till det optimala vardagsrummet för just dig finns det en hel del saker att tänka på, allt från vilken soffa du ska välja till tevens vara eller icke vara. Här kommer en liten guide.¨

 

 

1. Lägg fokus på soffan

Soffan är vardagsrummets centrum, och att köpa en ny soffa kräver en del eftertanke. Innan du bestämmer dig, tänk till på hur soffan kommer att användas – och av vem. För barnfamiljen passar en slitstark soffa med plats för hela familjen bäst, gärna en rymlig hörnsoffa i ett material som är hållbart och lätt att hålla rent.

För dem utan småbarn, men som gärna umgås, är det både snyggt och praktiskt att möblera med två soffor mittemot varandra, eller kanske med soffa och dagbädd för ett stilrent intryck. Sammetstyger är trendigt just nu. Och snyggt!

2. Massor av mysbelysning

Ett vardagsrum behöver många sorters belysning; en taklampa till dammsugning och läslampa när du krupit upp i soffhörnet med en bok. Men glöm inte mysbelysningen! Att ösa på med massor av mysbelysning gör vardagsrummet trivsamt, inte minst under den mörka årstiden. Myslamporna placerar du i fönstret, på sidobord och på väggen. Tänk på att använda lampor med varmt ljus.

3. Dold förvaring


Var sak på sin plats är aldrig fel, och ett stökigt vardagsrum känns inte särskilt välkomnande. Har du dessutom ett vardagsrum där många saker och färger slåss om uppmärksamheten är det extra viktigt att hålla ordning på grejorna. Dold förvaring är en smart lösning på stökdilemmat. Satsa på en utdragslåda under soffan, förvaring längs väggen under tv:n eller ett soffbord med hyllor och lådor där du kan lägga tidningar och småprylar.

4. Tv eller inte tv?

Vissa säger att tv:n spelat ut sin roll när vi tittar allt mer på individuella skärmar, surfplattor och datorer. Andra hävdar att inget går upp mot ett seriemaraton eller en filmkväll tillsammans, och det framför en riktigt stor skärm. Oavsett vilken skola man förespråkar är de flesta överens om att en stor tv inte är särskilt snygg när den är avstängd. Dessbättre kan tv:n lätt ”gömmas”, kanske i ett ombyggt linneskåp eller som del av en fin tavelvägg.

Ett annat smart sätt att ta fokus från tv-skärmen är att kamouflera den genom att måla väggen bakom svart.

5. Soffbord, bänk, puff eller sidobord?

Ett soffbord ska gärna vara både praktiskt och snyggt på samma gång. Det ska funka för fikastunder, hemma-myskväll med levande ljus och fest med gäster, samtidigt som det ska hjälpa till att skapa en helhet runt soffgruppen. Mixa och matcha gärna med en hel grupp av bord i olika material, höjder och former.

Ett soffbord behöver faktiskt inte vara just ett bord. En bänk känns modernt och praktiskt då den också blir en extra sittplats vid behov. Komplettera gärna med sidobord för fler avlastningsytor. En inbjudande puff eller ottoman är snyggt, det tar in ytterligare ett material och sätter färg på rummet. Komplettera gärna med en stor bricka så att du har något att ställa kaffekoppen på.

6. Köp en stor matta, större än du tror behövs

Mattan blir ofta pricken över (eller under!) i:et i en genomtänkt vardagsrumsinredning. Var inte rädd för stora mattor! Har du möjlighet att ställa hela soffan på mattan så gör det. En matta bör alltid vara något bredare än soffan den placeras under för att skapa ett harmoniskt intryck. Se dessutom till att fåtöljer och bord har åtminstone ett par ben på mattan.

Ibland är en riktig statement-matta helt rätt. Välj en matta med mönster eller färg som sticker ut i inredningen så blir mattan det som fångar uppmärksamheten när man kommer in i vardagsrummet. Tänk också på att mattor är utmärkta för att skapa ”rum i rummet” i en öppen planlösning.